Смакуємо зимові страви європейських народів

Зима – це час теплих зустрічей та захоплюючих подорожей зимовими стежками. Невід’ємною складовою затишного спілкування після катання на лижах чи санках, або гірської чи лісової зимової прогулянки є смачний, поживний гарячий обід, який не тільки відновить сили, але й у прямому сенсі слова зігріє – і, відтак, сприятиме чудовому відпочинку. Спробуємо розглянути, яким наїдкам віддають перевагу в різних країнах взимку.

На відміну від літніх страв, в яких переважають свіжі овочі та салати, зимові страви є більш поживними та калорійними. Зрозуміло, що зимові обіди не обходяться без гарячих блюд, основу яких складають наваристі супи та борщі на м’ясному бульоні, а також м’ясна печеня з картоплею. Запивають це все гарячим чаєм, а ті, хто не сідатиме за кермо, можуть себе потішити глінтвейном або келихом міцнішого напою.

Обираючи продукти до столу, слід зважати, що деякі з них не завжди будуть свіжими – особливо це стосується риби та морепродуктів. Проте, скажімо, гусак вважається найбільш смачним саме взимку, коли нагуляв жир.

В якості гарної гарячої та поживної страви вважаються різноманітні супи. Головною відмінністю зимових супів є те, що вони дуже наваристі та густі – подекуди навіть незрозуміло, чи це суп, а чи друга страва. У кожного народу є свій власний фірмовий суп: угорцям смакує суп з паприкою та гуляшевий суп бограч, німці ласують піхельштайнером, англійці готові пригостити вас квасолевим стю, грузини віддають перевагу наваристому харчо, а киримли готують лагман. Доречними до зимового столу будуть і традиційні українські страви – борщ, куліш, рибна юшка, кукурудзяний банош або солянка з копченостями.

В якості основної страви на стіл подають запеченого птаха або м’ясо (яловичина, свинина або баранина). Близькі нам карпатські народи полюбляють гуляш – м’ясо, тушковане в насиченому соусі. Батьківщиною цієї страви вважається Угорщина, де знаються на приготуванні гуляшу якнайкраще. Гуляш готують у вигляді супу, як окрему страву, подають з овочевим або картопляним гарніром, а чехи та словаки ласують гуляшем з кнедлем – паровим білим хлібом.

Поляки та німці віддають перевагу тушкованому м’ясу з капустою – знаменитому «бігосу». Подекуди цю страву подають у хлібній буханці, але переважно тушкують у глиняних горнятках.

Німці та чехи є знаними шанувальниками пива. Проте, якщо німці віддають перевагу в якості закуски сосискам та ковбаскам, то фірмовою чеською «пивною» стравою є свиняча гомілка – «вепрево коліно».

Північні народи віддають перевагу пирогам (до речі, зважайте, що у західних слов’ян словом «pirohi» позначають не пироги, а вареники). Кавказькі народи обожнюють курчат табака, долму (голубці у виноградному листі), шашлик, чахохбілі, чкмерулі та кебаби. Полюбляють кавказці і фруктові соуси – проте, якщо грузини надають перевагу ткемалі, то азербайджанцям до смаку гранатовий наршараб. Не варто забувати і про поживний плов, приготуванням якого в нашій країні славляться кримські татари, але свої традиції приготування цієї страви є у багатьох кавказьких та середньоазіатських народів.

До ситного обіду доречним буде кухоль гарячого глінтвейну або пуншу. Різні народи роблять гарячі алкогольні напої на свій розсуд (особливо гарні напої виходять з азербайджанських гранатових вин). Також добре зігрівають трав’яні лікери та напої, приготовані з їх використанням. Світове визнання здобули чеська «Бехеровка» та німецький «Єгермайстер», проте й іншим країнам є чим похвалитися: візитівкою Угорщини є бальзам «Унікум», словаки частують туристів у гірських колибах «Татранським чаєм», міцність якого може сягати 72 градусів, та гірким бальзамом «Фернет». З польських міцних напоїв вартує уваги медовий лікер «Крупнік» та трав’яна горілка «Зубровка». З українських трав’яних бальзамів найбільш популярним є івано-франківський «Прикарпатський», який, втім, за межами Галичини не дуже поширений. Проте, відпочиваючи на Буковелі чи на інших прикарпатських курортах, ви маєте змогу скуштувати цей дивовижний напій, який якнайкраще пасує до чаю. Головне – відчувати міру у споживанні міцних напоїв.

Звичайно, варто познайомитися з зимовими смаколиками наших сусідів – адже кухня кожного народу неповторна по-своєму. Не забувайте і про необхідність страхування для подорожуючих - http://ugic.com.ua/turystychne-strakhuvannya/strakhuvannya-pry-podorozhi-za-kordon/

googlef3f44d3f0ec0258c.html